5 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

5 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, kortweg VLAM, voerde in november 2020 samen met iVox een groot tuinonderzoek uit in Vlaanderen. Dit om een zicht te krijgen op de aard van de tuinen in Vlaanderen, de tevredenheid van de Vlaming over de eigen tuin en de verwachtingen hieromtrent. Hieruit kwam een heel opvallende conclusie. Maar liefst 93% van de bevraagde Vlamingen wil een onderhoudsvriendelijke tuin. De kans is dus heel groot dat u ook tot deze groep behoort. Lees deze 5 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

  1. Ga voor een combinatie van groenblijvende planten en bladverliezers in uw tuin

Het gamma aan planten lijkt eindeloos. Met deze tip maakt u alvast een eerste selectie. Kies voor uw tuin voor vaste, al dan niet groenblijvende planten. Deze planten sterven niet af in de winter, of moeten niet jaarlijks opnieuw geplant worden. Enkel wat bijsnoeien of eens de bruine bladeren verwijderen en u bent weer voor een jaartje goed. Ook groenblijvende hagen of bomen vragen minder onderhoud.

  1. Weer onkruid uit uw tuin

U kunt onkruid wel degelijk inperken en zelfs tegenhouden. Plant bodembedekkers en of grassen in uw borders. Hoe dichter de beplanting, hoe minder kans op onkruid. Boomschors of grind tussen de planten zijn andere opties om onkruid uit uw tuin te weren. Daarnaast is biodegradeerbaar gronddoek ook een aanrader. Dit verdwijnt geleidelijk na een periode van minimum 4 jaar.

  1. Zet de juiste planten op de juiste plaats in uw tuin

Elke plant heeft zijn ideale habitat. Zon, halfschaduw of schaduw? Vochtige grond of droge grond? Als u de planten op de juiste plaats plant, zullen ze optimaal groeien en vragen ze minder onderhoud. Plant een boom altijd op een plaats waar hij nog 30 jaar mag groeien. Zo vermijdt u ook een vroegtijdige kap.

  1. Een onderhoudsvriendelijk gazon

Doorgaans bestaat de grootste oppervlakte van de tuin uit gras. Maar een mooi gazon vraagt veel onderhoud. Vanaf de lente tot en met de herfst een wekelijkse maaibeurt en dan nog regelmatig de boordjes onderhouden. Maar hoe maakt u uw gazon toch onderhoudsvriendelijk? Een eerste manier is het verkleinen van de oppervlakte . Vervang een deel van uw grasmat door onderhoudsvriendelijke planten en/of een waterpartij. Daarnaast bestaan er ook afboordingen waar u vlot met de grasmachine over rijdt. Dan zijn de graskanten meteen mee gemaaid. Een robotmaaier biedt het ultieme onderhoudsgemak. Hij doet elke dag de ronde en geeft u een steeds geknipt gazon.
Een hoekje of kantje waar het moeilijk maaien is, kan je inzaaien met prairiebloemen of extensief beheren.

  1. Een goede planning als sleutel voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Deze laatste tip is meteen de ultieme manier om uw tuin onderhoudsvriendelijk te maken. Een goede planning is de basis van alles. Het ontwerp van uw tuin bepaalt hoeveel onderhoud hij zal vragen. Doe beroep op de expertise van de professional voor het ontwerp en de aanleg van uw tuin.

Kies voor een onderhoudsvriendelijke tuin met Tuinen Frans Maes.

Volg ons op Facebook en Instagram voor nog meer tuininspiratie.

Kijkboek Tuinen Frans Maes

Ontdek onze creaties