Rustgevend groen voor tandartsenpraktijk

 

Hoe maak je een bezoek aan de tandarts aangenamer? Met een rustgevende, speelse omgevingsaanleg en praktische parkeerruimte.
- artikel in Home Sweet Home nov. '18 -

Anne Maes combineerde groen, beton en zitbanken met een dynamische indeling. Het resultaat: een aantrekkelijke ruimte in harmonie met de omgeving én het gebouw.
In de schoolvakanties hielp Anne Maes klinkers leggen bij haar pa. Jaren later nam ze zijn firma, Tuinen Frans Maes over. Met een achtergrond en opleiding in tuin- en landschapsarchitectuur biedt ze een totaalaanpak voor omgevings- en tuinaanleg. "We denken actief mee met de klant, op basis van een eigen plan of een plan van een tuinarchitect, gekozen door de bouwheer. Zo voorzien we onderhoudsvriendelijke beplaning, integratie met de omgeving, aansluitingen voor verlichting of alarmsystemen, carport, poolhouse, ..."

Parkeerzone met natuurlijk tintje
Ook voor de omgevingsaanleg van deze groepspraktijk in Roeselare ging Anne op zoek naar een geslaagd huwelijk van natuur en functionaliteit. Onder de luifel vooraan is de parkeerzone voor patiënten aangelegd in klinkers van verschillende formaten, voor een speels effect. De omliggende betonverharding is voorzien van strakke lijnafwatering. Achteraan vind je de garage van de bouwheer en parkeergelegenheid voor de medewerkers. "Zij hebben toegang tot hun parking langs de zijkant van het gebouw. We kozen daar voor speciale betongrasdallen. Dat maakt het geheel zachter, zonder aan rijcomfort in te boeten. Van verderaf bekeken, lijkt het gewoon gazon te zijn", legt Anne Maes uit. "Dat evenwicht tussen strakke technieken en natuurlijke elementen is ons doel."

Onderhoudsvriendelijke tuinaanleg met knipogen
Van de gezellige binnentuin met picknicktafel - een aanvulling van Anne aan het initieel ontwerp op vraag van de klant - tot de duingrassen en de haagmassieven aan de straatkant: het groen is zorgvuldig uitgekozen voor een onderhoudsvriendelijk beheer. Want genieten is bovenal de bedoeling. "Met llex crenata als buxus-vervanger ontstaat een natuurlijke dynamiek vooraan het terrein. Die haagmassieven worden in een later stadium in wolken geschoren. Er zigzaggen betonpaadjes door die je gaandeweg ontdekt wanneer je de site betreedt."
Aan de perceelgrens vormen duingrassen een natuurlijke afscheiding. Met de speling van de wind waan je je eventjes op vakantie. Aan de andere zijde neutraliseert een dubbele haag het niveauverschil met de aanpalende gronden. En aan de achterzijde van het gebouw ligt een weidse vlakte. "Die hebben we bewust open gehouden. Zo maken we een verbinding met de natuurlijke omgeving. Als de medewerkers hier parkeren, genieten ze van een aangenaam vergezicht", aldus Anne Maes.

Betonelementen als perfecte aanvulling
Een zitbank met houten accenten trekt de strakke look van het gebouw door. Ook de fietsenstalling is in dezelfde stijl vervaardigd. "De voorziene fietsbeugels pasten niet echt in het totaalplaatje. We zijn out of the box gaan denken, met als resultaat: deze mooie fietsenstalling in geslepen beton." Dat het betonelement tegelijk dienst doet als extra zitbank, is mooi meegenomen.
Tuinen Frans Maes realiseerde de omgevingsaanleg van A tot Z. Van grondwerken tot ingewerkte led-strip. Van betongrasdallen tot aangeplante geraniums. Anne Maes: "Die totaalaanpak is onze sterkte. We ontzorgen de klant, of hij nu zijn private tuin met vijver wenst in te richten of een groene omgeving bij een appartementencomplex."

‚Äč- artikel in Home Sweet Home nov. '18 -

bd380e2d-b25d-4aea-8bf3-621bae7d0151
FM FRANS MAES NV • A. Dassonvillelaan 4 • 8860 Lendelede • info@fransmaes.be • BE-0425.626.003
TUIN- EN OMGEVINGSPROJECTEN