Stappenplan (voorjaar) voor een schitterend gezond gazon

FransMaes_Blog_Voorjaar

Binnenkort sluit de maand maart zijn deuren, maar toegegeven, de natuur kreeg uitzonderlijk koude en natte dagen te verduren. Kijk daarom uit naar de eerste zonnestralen, de eerste drogere dagen en start meteen de zorg voor uw gazon.

Ongeduldig? Contacteer intussen Tuinen Frans Maes voor een bodemstaal of de Bodemkundige Dienst van België (www.bdb.be). Kostprijs: 75 euro, inclusief btw.

Want wist u dat een goede grondanalyse onmisbaar is voor een gezond gazon? De informatie van de analyse zorgt ervoor dat uw bemesting uit de juiste verhoudingen en hoeveelheden stikstof, fosfor, kalium (NPK) en magnesium zal bestaan.

Volg daarna dit stappenplan en uw gras is voortaan groener dan dat aan de overkant.

Stap 1: gras maaien

Haal uw grasmaaier van stal en zorg ervoor dat de messen scherp zijn en een ontsmettingsbeurt kregen. Maai het gras voor het eerst op de hoogste maaistand. Doe dit in droge weersomstandigheden om spoorvorming te voorkomen.

Stap 2: mos bestrijden

Meteen na de eerste maaibeurt kan u het mos bestrijden. Gebruik een mosbestrijder en laat deze 7 dagen lang inwerken. Afgestorven mos krijgt een donkere kleur.

Stap 3: mos verwijderen

Met een verticuteermachine verwijdert u niet alleen het mos, u belucht ook de grond. Hierdoor komt er meer zuurstof tot bij de wortels van het gras en worden de sprietjes gestimuleerd tot groeien.
Ga 2 maal over uw gazon. Verticuteer de tweede keer haaks op de richting van de eerste keer. Haal regelmatig het verwijderde mos weg.

Stap 4: bijzaaien

Mogelijks zijn er grote delen van uw gazon verdwenen na het verticuteren. Geen nood. Deze plekken kan u gerust bijzaaien. Hark de kale delen eerst even op om daarna de juiste hoeveelheid graszaad te zaaien. Kies hierbij voor zaad van dezelfde grassoort als van uw gazon. Soigneer uw pas ingezaaide stukken door ze regelmatig te bevloeien. Kiemend graszaad heeft vocht nodig, zeker na nachtvorst.

Stap 5: bemesten

De bemesting kan vrijwel onmiddellijk na het bijzaaien gebeuren. Welke bemesting? Dat hangt uiteraard af van het resultaat van de bodemanalyse. Het bemestingsadvies zal u de juiste verhouding NPK weergeven. Wist u trouwens dat het niet goed is uw gazon jaarlijks van kalk te voorzien? Enkel wanneer de PH-waarde te laag is, maar ook dit komt u te weten in de resultaten van het bodemonderzoek.

Bij Tuinen Frans Maes helpen we u graag op weg naar het gazon van uw dromen.
Tuinen om in te leven.

Kijkboek Tuinen Frans Maes

Ontdek onze creaties