Tips om uw vijver tegen komende winterse temperaturen te beschermen

FransMaes_Blog_VijverWinterklaar
We voelen het aan onze botten en knoken, de komende dagen en nachten worden gevoelig frisser. Een rood opkomende ochtendzon, een witte ijsnevel op takken en bladen en een lichtblauwe hemel zullen ons verwelkomen bij elke vriesochtend. Ook uw vijver kan best genieten van deze winterse temperaturen, op voorwaarde dat u deze tips in acht neemt.

WATERSTAND LATEN ZAKKEN

Het spreekt voor zich dat vriestemperaturen en water de randtegels van uw vijver kunnen aantasten. Barsten in het voegwerk en loskomende tegels kan u voorkomen door de waterstand van uw vijver te laten zakken tot 5 cm onder de randtegels.

IJSVRIJ GAT

Als uw vijver diep genoeg is (+80 cm), is er voldoende zuurstof in het water aanwezig om vissen bij matige vriestemperaturen te laten overleven. U zorgt er toch beter voor een ijsvrij gat te maken, dit om schadelijke gassen door rottende bladeren en ander organisch afval te laten ontsnappen. Die schadelijke gassen kunnen wel nare gevolgen hebben voor uw vijverbewoners.

VIJVERPOMP

Bij een korte vriespiek kan u beter uw vijverpomp laten opstaan. Zeker die vijverpompen die geïnstalleerd zijn van een natuurlijk filtersysteem. Wanneer u toch het ganse filterprocedé zou stilleggen, loopt u het gevaar dat de levende kolonie zeer nuttige vijverbacteriën die er maanden hebben over gedaan om te groeien tot een goed werkend geheel, verloren gaat. Dit zou zonde zijn. Bij tuinen Frans Maes helpen wij u graag op weg naar de tuin van uw (voorjaars)dromen. Wilt u die dromen werkelijkheid laten worden? Contacteer ons dan nu.

Kijkboek Tuinen Frans Maes

Ontdek onze creaties