Waarom je beter voor dooikorrels kiest in plaats van strooizout

Dooikorrels in plaats van strooizout

Sneeuw en nachtvorst kan een heel mooi effect hebben op uw tuin. Wanneer je tuin gehuld is in een sneeuwtapijt, zal het er veel stiller zijn omdat de geluiden worden geabsorbeerd.
Een bevroren spinnenweb of een dun laagje rijm op het gras schept onmiddellijk een heel andere sfeer.

Maar voor wie buiten moet komen, geven sneeuw en ijs eerder aanleiding tot frustraties: tijdverlies met aangevroren ruiten, gevaar voor valpartijen en extra files door gladheid.

Op druk bereden wegen, komen de gemeentediensten al eens langs met strooizout, maar voor het ijsvrij houden van uw eigen oprit en terras bent u zelf verantwoordelijk.
Gebruikt u daarvoor ook strooizout? Of wil u het gepolierde beton sparen en gaat u dus aan de slag met een bezem en een schop?

Bij Tuinen Frans Maes gaan we steeds op zoek naar de meest geschikte oplossing, waarbij uw tuin en de verharding worden ontzien en u heel wat werk bespaard blijft. Daarom raden wij aan uw oprit en terras ijsvrij te maken met dooikorrels.
Net als traditioneel zout worden deze korrels gelijkmatig gestrooid, maar door hun unieke samenstelling bieden ze een aantal voordelen.

Allereerst zijn ze onschadelijk voor dieren en de beplanting in uw tuin. Na de vorstperiode volgen dus geen extra heraanplantingen om weer volop van uw tuin te kunnen genieten.
Dooikorrels worden gemaakt op basis van ureum en hebben dus niet de agressieve eigenschappen van klassiek strooizout. De slijtlaag van gepolierde of halfgepolierde betonvlakken wordt dus niet aangetast en er vormen zich ook geen witte kringen op polierbeton of betontegels. Ook de lak van uw wagen blijft intact. Wat toch onvermijdelijk aan uw schoenen blijft kleven, zal ook geen negatieve invloed hebben op de vloerbekleding of parket in huis.

Er ontstaat pas een thermische (dooi-)reactie als de korrels in aanraking komen met vocht. Daardoor kan u ze zelfs preventief strooien.
Je hoeft geen grote hoeveelheden te strooien: 1 kg / 10 m² volstaat.
Aangezien de lange werking van de korrels (48u tot 72u na het uitstrooien) voorkomt dat dooiwater terug kan aanvriezen, is 1 keer strooien zelfs meestal voldoende. Een serieuze tijdsbesparing dus.
Enkel in extreme omstandigheden strooit u best na 48u opnieuw.

Zijn er dan geen nadelen?
Toch wel, maar deze zijn te verwaarlozen.
Gebruik bijvoorbeeld steeds handschoenen bij het strooien of doe dit met behulp van een strooiwagen(tje).
Hou ze ook steeds uit de buurt van kinderen, want net als bij klassieke strooizouten leidt inname tot hevige maag- en darmklachten.
Dooikorrels hebben geen vervaldatum indien ze vochtvrij en afgesloten in de emmer worden bewaard.

En de kostprijs?
De kilogramprijs van dooikorrels ligt hoger dan die van strooizout, daar hoeven we geen doekjes om te winden. Maar door de langdurigere werking en de lagere dosering, is dit verschil snel terugverdiend. Gemiddeld bespaart u € 10 / 100 m² door gebruik te maken van dooikorrels.

Hoeveel heeft u nodig?
Reken op 1 kg / 10 m² en dat eens in de 48u (afhankelijk van de omstandigheden)
Dooikorrels zijn verkrijgbaar in emmers van 10 of 25 kg. Bij de emmers van 10 kg wordt een schepje meegeleverd. Bewaar ze in de originele, luchtdichte emmer op een niet vochtige plaats om hun werking te behouden.

Wil u graag meer info? Vraag onze brochure aan.

Overtuigd van de voordelen van dooikorrels? Vraag naar onze prijslijst.

Kijkboek Tuinen Frans Maes

Ontdek onze creaties